TENS FILLS AMB AL·LÈRGIES ?

15/01/2018

Les al·lèrgies són una reacció “anòmala” del sistema immunitari a coses (substàncies) que són inofensives per la majoria de la gent (alguns aliments, làtex, pols, pèls d’animals, pòl·lens o medicaments: els al·lèrgens), ja sigui per ingestió, contacte o inhalació.

El sistema immunitari, en un intent de protegir el cos de l’agressor, produeix anticossos IgE contra l’al·lergen, a la vegada aquests anticossos fan que determinades cèl·lules del cos alliberen substàncies químiques, una d’aquestes és la histamina.

La histamina actua als ulls, al nas, a la gola, als pulmons, a la pell i/o al tub digestiu provocant els símptomes de la reacció al·lèrgica.

La propera vegada que el cos torni a entrar en contacte amb l’al·lergen ja sigui per ingestió, contacte o inhalació, es tornarà a desencadenar aquesta batalla del sistema immunitari i es produirà la reacció al·lèrgica.

Els aliments són substàncies amb una gran capacitat de provocar una resposta del sistema immunològic.

Cal especificar que qualsevol aliment pot originar una reacció al·lèrgica.

El ILSI (Institut Internacional de les Ciències de la Vida) ha elaborat una llista extreta d’un projecte del CODEX1, dels al·lèrgens més comuns, ordenats en tres categories:

  • Al·lèrgens «greus»: cacauets.
  • Al·lèrgens «forts»: cereals amb gluten (avena, blat, civada, sègol), marisc (excepte els musclos), ous, peix, soja, proteïnes làctiques, fruits secs (ametlles, avellanes, pistatxos, nous de pecana, pinyons, castanyes de Brasil, anacards, nous de Macadàmia) i llavors de sèsam.
  • Al·lèrgens «lleus»: blat negre (fajol), api, fruites amb pinyol (albercocs, cireres, préssecs i prunes).

Els aliments que més freqüentment produeixen al·lèrgia en nens són la llet de vaca, l’ou, els fruits secs, els llegums, els cereals, el peix i algunes fruites. L’únic tractament provat i eficaç en les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries és l’exclusió absoluta de l’aliment responsable.

Afortunadament entre un 80% i un 90% de nens superen aquestes al·lèrgies abans dels tres anys.

Les al·lèrgies a la llet i a l’ou solen desaparèixer, les al·lèrgies als fruits secs, als llegums, al peix i al marisc poden mantenir-se tota la vida.

 

Mireia Sol. Llicenciada en Ciència i tecnologia dels aliments. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

IMATGE. <a href="https://br.freepik.com/vetores-gratis/icone-de-alergia-flat_1536608.htm">Projetado pelo Freepik</a>

Compartir