Problemes amb el teu Colesterol?

06/02/2018

 

El nostre cos necessita colesterol pel seu bon funcionament, però si tenim massa colesterol a la sang, pot combinar-se amb altres substàncies i enganxar-se a les artèries, formant unes plaques que ens poden estrènyer les artèries i fins i tot bloquejar-les.

LLEVAT D'ARRÒS VERMELL (Monascus purpureus): L'arròs de llevat vermell s'obté a partir de la fermentació de l'arròs amb el llevat Monascus purpureus; l'arròs de llevat vermell conté monacolines (Monacolina K), esterols, isoflavones i àcids grassos monoinsaturats.

Les monacolines inhibeixen la síntesi hepàtica de colesterol gràcies a la seva acció inhibitòria de l'enzim implicat en la biosíntesi endògena del colesterol.

Entre les seves indicacions terapèutiques trobem: reducció de nivells de colesterol i triglicèrids en casos d’hiperlipèmies lleus o moderades.

Diversos assaigs clínics demostren valors beneficiosos en tractaments de hiperlipèmies: reducció de nivells de colesterol total, triglicèrids, colesterol LDL (colesterol dolent) i increment dels valors de colesterol HDL (colesterol bo).

Com a possibles efectes secundaris podem trobar cefalees o trastorns gastrointestinals, encara que hem de destacar que en cap estudi s'han trobat els efectes indesitjables com dolors musculars, disminució del Coenzim Q10 o problemes hepàtics que ens poden produir les estatines (fàrmac contra el colesterol).

Cal tenir especial precaució amb pacients amb problemes renals o hepàtics i no han d'utilitzar suplements amb llevat d'arròs vermell els pacients tractats amb fàrmacs per al colesterol, ja que, les monacolines utilitzen el mateix mecanisme d'acció.

Com ja vam comentar al Post anterior d'Hipertensió el Bulb d'All també posseeix acció arterioscleròtica, fem un repàs:

BULB D'ALL (Allium sativum L.): Els preparats d'all estan indicats en el tractament i la prevenció de l'arteriosclerosi i de les seves conseqüències.

Els principis ensofrats del bulb d'all disminueixen la síntesi de colesterol i triglicèrids inhibint el mateix enzim que en el cas del llevat d'arròs vermell.

El consum de preparats d'all, a dosis recomanades, és segur; s'utilitzarà amb precaució en cas d'hemorràgies, trombocitopènia i en pacients amb úlcera gàstrica, ja que l'all posseeix un efecte antiagregant plaquetari.

Els preparats d'all poden interaccionar amb anticoagulants, com ara, la warfarina o l'acenocumarol, entre d'altres.

No recomanarem el seu ús conjuntament amb antiretrovirals, atès que poden patir modificacions plasmàtiques.

Ens veiem la setmana que ve

Feliç setmana Nutrapp!!

Escrit per: Cristina Lajara Nutricionista de Nutrapp i Postgraduada en Fitoteràpia Clínica

 

 

Foto. Freepik.

Compartir