EL PA INTEGRAL... COM SABER SI REALMENT HO ÉS?

24/04/2018

En l'actualitat són molts els tipus de pans que trobem al mercat, especialment la quantitat cada cop més gran de pans integrals. Però... és realment integral tot el que ens venen? La resposta és senzilla: no, no tot és integral.

El cereal integral està format per tres parts bàsiques: el germen (és el nucli de la llavor, alimenta al gra i és ric en nutrients), l'endosperma (comprèn més de la meitat del gra, el proveeix d'energia, és ric en carbohidrats i proteïnes) i el segó (protegeix al gra, és ric en fibra).

Els grans integrals són els grans complets, contenen tots els nutrients, són per tant rics en fibra, vitamines i minerals.

En canvi els grans refinats durant el seu procés de refinatge perden fibra i nutrients i encara que de vegades afegeixen algun nutrient, no són tan complets com ho són els grans integrals.

Perquè un pa sigui integral, el primer ingredient ha de ser "farina de (aquí el cereal que sigui) integral" o "del gra sencer". No n'hi ha prou que posi "alt en fibra", "multi cereals" o "integrals" s'ha de mirar bé els ingredients. Ni tampoc que sigui de color fosc, perquè normalment s'afegeix el segó a la farina refinada per donar-li un color més fosc.

Ara ja saps com trobar el teu pa integral, que el gaudeixis!

Annia Fenollosa

Estudiante en prácticas del Máster Nutrición y Salud de la UOC 

Foto de pixels (CC0 License ✓ Free for personal and commercial use✓ No attribution required)

Compartir